Spanje gaat zondag naar de stembus voor wat de meest onvoorspelbare verkiezingen van de recente geschiedenis zijn. Nieuwe partijen die de oude garde verantwoordelijk houden voor de dramatische economische crisis en de diepgewortelde cultuur van vriendjespolitiek, zullen veel van de 350 zetels in het parlement winnen.

De kans is daarom groot dat de twee partijen die de Spaanse politiek al tientallen jaren domineren, de socialistische PSOE of de conservatieve Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy, het parlement na zondag niet meer domineren. Er zal dan voor het eerst in Spanje een coalitie moeten worden gevormd.

Niemand wil in een coalitie

De traditionele partijen hebben het lastig in Spanje. Aan de ene kant staat de PP, nu aan de macht. Die kampen met de hoge werkloosheid in Spanje. Hoewel de Spaanse economie vrij rap groeit, daalt de werkloosheid maar langzaam, en daar wordt de PP verantwoordelijk voor gehouden.

Normaal gesproken zouden veel kiezers overstappen op de PSOE, maar die hebben dan weer te maken met allerlei corruptieschandalen. Bovendien zijn er twee nieuwe partijen die veel stemmen trekken. De PSOE heeft te maken met Podemos, een linkse partij vergelijkbaar met het Griekse Syriza. De PP heeft concurrentie van het centrum-rechtse Ciundadanos (C’s).

In de peilingen gaat de PP op dit moment aan de leiding, maar de partij krijgt dus niet genoeg stemmen om alleen te regeren. Op het eerste oog lijkt voor de PP C’s de meest voor de hand liggende partij om mee samen te werken. Maar de leider van C’s heeft al gezegd niet te willen samenwerken met de PP. En ook de Psoe en Podemos stappen liever niet in een coalitie. Een nieuwe regering vormen wordt dus nog een hele klus.

De stembureaus openen om 9.00 uur de deuren. Na 20.00 uur wordt duidelijk hoe het nieuwe Spaanse politieke landschap eruit ziet.

Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl